Sterilizarea/castrarea animalului de companie este o intervenție chirurgicala cu minime riscuri, însă cu multiple beneficii pentru patruped, dar și pentru stăpân.
Foto: Kate Stone/Unsplash
• în cazul femelelor se face o incizie minuscula pe abdomen, iar pentru masculi incizia se realizează în zona scrotală;
●pisicile pot fi sterilizate începând cu vârsta de 4-5 luni, iar motanii cel mai devreme la 7-8 luni, însă, dacă vorbim despre un motan ce sta doar în casa, iar comportamentul său nu prezintă un impediment major, este preferabil sa fie castrat în jurul vârstei de un an (pentru a asigura ajungerea la maturitate deplina a organelor genitale).
Beneficii ale castrării motanilor și sterilizării pisicilor:
● împiedică reproducerea nedorită și suprapopularea străzilor;
● contribuie la gestionarea animalelor fără stăpân de pe lângă locuințe;
●se reduc riscurile asociate unor afecțiuni medicale (scade probabilitatea apariției cancerului de prostată/testicular in cazul motanilor si pe cea de a dezvolta cancer uterin/al lanțului mamar la femele, se elimina riscul de a face piometru la pisici - infectie abdominala ce se initiază în uter și este fatală, dar si de apariție a altor afecțiuni ale sistemului reproducător);
● previne apariția comportamentelor nedorite: marcarea teritoriului, luptele cu alți motani/pisici pentru femelele aflate în călduri ori pentru teritoriu, fugitul de acasă în perioada de călduri;
●previne riscul de a contracta boli ori de a se accidenta din luptele stradale cu alți motani/pisici (precum FIV- Sida Felină ori accidentarea ochilor, membrelor în urma bătăilor);
●previne nașterea unor pui cu malformații/boli genetice rezultate în urma montelor necontrolate;
●previne dezvoltarea unor focare de infecție în rândul populațiilor de animale fără stăpân (boli transmisibile prin fecale și urina ce pot trece prin placenta la pui, inclusiv panelucopenie).
Ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale, animalul trebuie pregătit înainte de sterilizare (nu trebuie sa consume alimente cu 12 ore înainte de operație și nu trebuie sa bea apă cu minimum 6 ore înainte de intervenția chirurgicală).
Postoperator, patrupedul va putea fi luat acasă în aceeași zi, dacă nu au survenit complicații și va primi antibiotic și antiinflamator. Recuperarea este destul de rapida, însă aceasta va varia in funcție de vârstă și condiția de sănătate a animalului.
Dincolo de obligația morală pe care o avem față de propriile animale, dar și de cele ce trăiesc pe străzi de a steriliza propriile animale ori, pentru a preveni suprapopularea, îmbolnăvirea ori accidentarea acestora, avem și o obligație legală de a face acest lucru dacă animalul pe care îl avem în grijă nu deține pedigree cu drept de montă. Înmulțirea animalelor care nu dețin pedigree cu drept de montă este pedepsita prin Legea nr. 258/2013 cu amenzi de pana la 10.000 lei Atenție, există și pedigree care atestă rasa animalului și proveniența acestuia din părinți testați genetic, însă fără drept de montă.
Alătură-te eforturilor noastre și devino parte din soluție! Fiecare donație, oricât de mică, contribuie la bunăstarea pisicilor comunitare și la implementarea metodei TNR. Împreună, putem face o diferență reală în viețile acestor suflete nevinovate! Donează acum și ajută-ne să le oferim un viitor mai bun!
Comments