top of page

Carantinarea patrupedului proaspăt adus în casă!

Poza scriitorului: tnrsterilizaretnrsterilizare

Actualizată în: 29 iul. 2024

Exista mai multe situații în care un animaluț ajunge în casa unui om:

-este cumpărat/primit cadou de la o felisa/canisa (autorizata!!);

-este găsit pe strada și salvat;

-este adoptat de la o asociație de profil ori de la o persoana care l-a găsit și îl da în adoptie;

-este ținut în Foster pentru o perioada/pana la adopție.



Foto: Geetanjal Khanna.


Indiferent de situație, un patruped proaspăt adus în casa trebuie sa treacă printr-o perioada de carantinare, indiferent dacă este deja vaccinat/este adult/este singurul animalut din casa și aceasta carantinare este esențială pentru că:

-putem aduce pe tălpi virusuri (de ex: coronavirus, panleucopenie/parvoviroza);

-poate fi purtator de anumite ciuperci/bacterii ce nu pot fi sesizate la o prima evaluare și ne putem infecta ori pot infecta alte animale prezente în casa (de ex. Microsporum, isospora, giardia).

 De asemenea, izolarea animalului nou-venit este prielnică pentru a fi mai ușor acceptat de alte pisicuțe/căței ce sunt deja în casa. Astfel, ei se pot mirosi și își pot studia sunetele scoase prin mișcări (se pot familiariza cât de cât) înainte de a se cunoaște propriu-zis.

Carantinarea animalului presupune izolarea lui de alte animale ori de încălțămintea (și îmbrăcămintea în multe cazuri) cu care oamenii ce intra în casa vin de afara. Patrupedul poate fi ținut temporar într-un balcon închis, dacă e vremea calda (între lunile mai-septembrie) ori într-o cameră unde se poate închide usa.

Carantinarea unui animal vulnerabil (nevaccinat ori despre care știm deja ca este bolnav) presupune:

-intrarea în camera animalului cu papuci/șosete dedicate lui (nu cu cele cu care ne-am plimbat deja prin casa);

-dezinfectarea mâinilor înainte de a intra în contact cu animalul și obiectele sale ori purtarea unor mănuși de unică folosință pe durata contactului cu animalul carantinat;

-schimbarea hainelor de afara sau încercarea de a nu-l atinge de hainele pe care le purtam deja din alt mediu;

-schimbarea hainelor și încălțămintei cu care am întrat în contact cu animalul bolnav după ce am ieșit din camera dedicată lui;

-atribuirea unei litiera si a unei lopatici de curățare separat de restul pisicilor din casă;

-în cazul câinilor, aceștia nu vor părăsi camera dedicată pana peste 2 săptămâni de la imunizarea completă, decât pentru a fi duși la cabinetul veterinar pentru vaccinare.

Pentru o pisica adulta vaccinata, este preferabil ca perioada de carantina sa dureze 2-3 săptămâni, pentru a observa eventuale boli pe care le-a "ascuns" în strada sau în mediul în care a fost înainte (sunt și boli pentru care nu exista vaccin - FIV sau Sida Felina, coronavirus felin, giardia etc. ori sunt vaccinuri opționale pe care poate nu le-a primit - Felv sau leucemia felină, microsporum etc.).

Pentru o pisica nevaccinata carantina este ideal sa tina pana la imunizarea completa (adică 2 săptămâni după primirea ultimului vaccin).


Alătură-te eforturilor noastre și devino parte din soluție! Fiecare donație, oricât de mică, contribuie la bunăstarea pisicilor comunitare și la implementarea metodei TNR. Împreună, putem face o diferență reală în viețile acestor suflete nevinovate! Donează acum și ajută-ne să le oferim un viitor mai bun!

4 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page