Ce este TNR ? Cum imbunatateste TNR viata pisicilor.
TNR = Trap Neuter and Return – prindere, sterilizare si returnare.

 S-a dovedit ca acesta metoda este cea mai umana si efectiva modalitate de a tine sub control inmultirea pisicilor, acesta fiind pusa in practica de zeci de ani in alte tari.

 Studiile au dovedit ca TNR imbunatateste viata pisicilor salbatice si relatia cu oamenii care traiesc langa ele iar in timp, numarul populatiei din coloniile de pisici scade.

 Ce se intampla mai exact ?

 Pisicile sunt prinse in capcane, fara durere. Apoi sunt duse la o clinica veterinara unde vor fi sterilizate si deparazitate.

 Dupa recuperare, ele vor fi eliberate in acelasi loc de unde au fost capturate, putandu-se bucura astfel de viata cu care erau obisnuite, fara a se mai inmulti.

 Prinderea, sterilizarea si apoi eliberarea acestor pisici este singura solutie care salveaza atat vietile celor sterilizate cat si a celor ce urmau sa se nasca pe strazi.

 Motivele pentru care TNR este cea mai buna solutie :

 * Protejeaza viata pisicilor

* Stabilizeaza coloniile de pisici

* Imbunatateste viata pisicilor

* Raspunde nevoilor comunitatii

* Functioneaza pe termen lung, fiind o metoda umana - Protejeaza viata pisicilor

* Sterilizarea si returnarea elimina stressul constant de imperechere si epuizarea fizica la nastere al femelelor.

* Unul dintre beneficiile evidente ale sterilizarii si eliberarii este faptul ca acea pisica nu va mai produce alti pui iar sanatatea ei va fi astfel imbunatatita, eliminand riscul dezvoltarii de cancer mamar ori piometrul cat si scaderea imunitatii datorata lipsei de hrana suficienta pe perioada sarcinii si alaptarii .

* Inceteaza comportamentul specific imperecherii – marcarea teritoriului, luptele si chemarile specifice.

* Acest lucru le va oferi mai multa siguranta, eliminand luptele care le cauzeaza rani ce se pot infecta, alergatura prin locuri periculoase ori in calea masinilor si reduce problemele cu oamenii care sunt deranjati de perioadele in care acestea se manifesta specific - urletele amenintatoare ale motanilor si mirosul pe care masculii il emana cand marcheaza teritoriul.

* Pisicile sterilizate petrec mai mult timp in colonie, devin mai blande cu altele si luptele sunt foarte rare.

* De asemenea, se observa o imbunatatire semnificativa a aspectului fizic deoarece ele nu mai irosesc resurse importante in perioadele de calduri/ imperechere/ gestatie/ lactatie.

* Longevitate crescuta.

Stabilizeaza coloniile de pisici

 Coloniile sterilizate se diminuaza in timp. Fiindca acestea nu se mai inmultesc, cele sterilizate vor ramane in teritoriu fara a adauga alti membrii.

 Asociatia monitorizeaza coloniile frecvent. Daca apar pisici nesterilizate in zona, se vor lua masuri de prindere si sterilizare.

 Imbunatateste viata pisicilor

 Bolile cu raspandire sexuala, piometrul si cancerul mamar, invinse de sterilizare . Afla mai multe aici.

Raspunde nevoilor comunitatii

 De indata ce comunitatea ia la cunostinta ca aceste colonii sunt monitorizate, deparazitate si sterilizate, eventualele conflicte legate de aparteneta lor in acea zona se vor disipa stiind ca acea populatie este tinuta sub control.

 Pisicile sterilizate sunt mult mai linistite deoarece nu vor mai exista perioadele de imperechere si zgomotele specifice facute de motanii care ‘curteaza’ femelele ori se lupta cu alti motani pentru teritorii. 

   Functioneaza pe termen lung, fiind o metoda umana

 Privind la ce se intampla in alte tari - spre ex. in ultimii 30 de ani SUA pune in practica eutanasierea pisicilor de pe strada fara insa a reusi sa elimine fenomenul inmultirii.

 Ca rezultat, populatiile de pisici continua sa creasca alarmant fara a aplica metoda sterilizarii.

 De asemenea, am analizat si probabilitatea mutarii coloniilor in incercarea eliminarii totale dintr-o zona insa observand aceasta metoda pusa in aplicare in alte tari, zonele respective au fost ulterior populate de alte pisici care au migrat in acel loc iar cele care au fost mutate au fost stresate si au suferit sau au murit in incercarea de a se intoarce in zona unde ele se simteau in siguranta.

 Relocarea acestora sau eutanasia nu este o solutie.

 Comunitatea din care aceste colonii fac parte trebuie sa invete sa traiasca in armonie cu ele.

 In concluzie, consideram ca sterilizarea impreuna cu deparazitarea si returnarea lor in teritoriu este cea mai umana si eficienta solutie de aplicat.

beneficiile sterilizarii
Piometrul si cancerul mamar, invinse de sterilizare
Citeste mai multe