Denumirea acestei afectiuni vine din limba Latina unde pyo inseamna puroi iar metra uter.
Piometrul este o infecie a uterului care apare plin cu puroi. Toxinele si bacteriile traverseaza peretele uterin si intra in circulatia sanguina producand efecte toxice si punand viata animalului in pericol.
Fara tratament, moartea se va produce inevitabil.
Ce-l face pe medicul veterinar sa suspicioneze aceasta infectie?
Pacientii obisnuiti care fac piometru sunt animalele batrane, catelele fiind mai predispuse.
Desigur, si pisicile sunt afectate dar mai rar. Cel mai adesea ele si-au terminat perioada de calduri cu 1-2 luni in urma. Apetitul este scazut, si poate fi prezenta voma sau setea exagerata. De obicei, cervixul este deschis iar continutul purulent din uter se scurge la exterior emanand un miros respingator. Exista si o forma de piometru cu cervix inchis in care nu sunt eliminate secretii uterine la exterior, fapt pentru care diagnosticul este mai dificil de pus.
Femelele care au piometru cu cervix inchis sunt mai afectate, ca urmare a retinerii toxinelor in uter si de-aici efectul acestora pe cale generala. Hemoleucograma releva o infectie puternica, iar diagnosticul se confirma prin examen ecografic.
Cum se produce aceasta infectie?
Odata cu fiecare ciclu de calduri, mucoasa uterina se ingroasa pentru a se pregati de o eventuala gestatie. Uneori, aceste ingrosari (proliferari) ale tesuturilor mucoasei uterine devin excesive si persistente (boala numita hiperplazia chistica endometriala). Acest tesut glandular ingrosat este mai receptiv la infectii. Uterul este in mod normal o cavitate sterila, nu insa si vaginul care este populat cu bacterii. Bacteriile patrund pe cale ascendenta din vagin in uter in timpul caldurilor, cand cervixul este deschis si astfel apare infectia si apoi puroiul filant, infectat.
Care este tratamentul obisnuit?
Tratamentul uzual al piometrului este chirurgical si consta in extirparea uterului si a ovarelor.
Operatia este dificila atunci cand pacientul se afla in stare toxica. In momentul interventiei chirurgicale se vor administra antibiotice, ele fiind folosite si in zilele urmatoare. Deasemenea, dupa operatie, in functie de caz, e nevoie de de administrarea calmantelor sau de pastrarea in clinica a pacientului pentru cateva zile.
Este foarte important ca in momentul extirparii uterului sa fie extirpate si ovarele, asta pentru a indeparta influentele hormonale asupra glandei mamare si a bontului uterin ramas dupa operatie. Daca un ovar va ramane neextirpat, sau chiar o mica portiune din el, femela va continua sa intre in calduri, ca si cand nu ar fi fost castrata.
• Operatia dureaza in jur de 30 de minute si nu exista posibilitatea de recidiva. • Interventia chirurgicala trebuie facuta chiar si la animalele care prezinta riscuri, fiind singura sansa de supravietuire.
Prevenire
Castrarea este cea mai buna metoda de a preveni aceasta afectiune. Deseori proprietarii evita sa-si imperecheze animaele sau sunt indecisi cu privire la sterilizare. Timpul trece, iar la un moment dat constata ca ar fi prea batrana sa mai fie castrata. O catea sau o pisica pot beneficia de castrare la orice varsta.
Cea mai buna remarca este aceea ca proprietarii trebuie sa stie ca piometrul poate aparea la orice varsta si ca riscul de a opera un animal cu piometru este cu mult mai mare decat al unei castrari, la fel si pretul.
Cancerul mamar la pisici
sursa : Wendy Brooks, DVM, DABVP Data Publicării: 12/04/2006 Data revizuirii/revizuirii: 14.07.2020
Imaginea cancerului mamar este puțin diferită între pisici și câini. Informațiile de aici se referă la situația prietenelor noastre, felinele.
La pisici, cancerul mamar este al treilea cel mai frecvent cancer, cea mai frecventă victimă fiind o pisică în vârstă de aproximativ 10-12 ani, care fie rămâne nesterilizată, fie a fost sterilizată până la vârsta adultă.
Câinii sunt norocoși, deoarece doar aproximativ 50% dintre tumorile mamare sunt maligne pentru ei.
Pentru pisici, aproximativ 90% sunt maligne, cu răspândire rapidă la glandele adiacente și la cel mai apropiat set de ganglioni limfatici.
Pisicile au în general patru perechi de glande mamare - toracice, craniene abdominale, caudale abdominale și inghinale .
Cele mai frecvent afectate glande sunt glandele toracice și inghinale. Un proprietar ar trebui să fie obișnuit să simtă chiar și mici bulgări în aceste zone.
Deoarece venele conectează ambele seturi de glande drepte și stângi, este ușor ca celulele tumorale să treacă dintr-o parte în alta, deși, de obicei, glandele de pe aceeași parte cu tumora originală sunt însămânțate mai întâi. La început, tumora este mică și se poate simți ca o pietricică sau mazăre uscată.
Tumora trebuie îndepărtată cât mai curând posibil, în speranța de a o îndepărta complet. Dacă sunt lăsate singure, tumorile mamare devin din ce în ce mai mari și mai dure și în cele din urmă izbucnesc prin piele creând un ulcer mirositor și infectat.
Tumorile îndepărtate atunci când au un diametru mai mic de 2 cm (0,8 inchi) au un timp mediu de supraviețuire de 4,5 ani. Tumorile îndepărtate atunci când au un diametru mai mare de 1,2 inchi (3 cm) au un timp mediu de supraviețuire de 6 luni.
Tumorile se răspândesc de la glandele mamare la ganglionii limfatici locali și apoi la piept, creier, os și chiar splina.
Radiografiile toracice vor fi necesare pentru a evalua răspândirea tumorii înainte ca operația să poată continua. De asemenea, vor fi necesare analize de sânge de bază.
Factori de risc pentru cancerul mamar
• Nu este surprinzător că a fi femela este cel mai important factor. • Pisicile siameze sunt suprareprezentate. De asemenea, au tendința de a dezvolta tumori mamare la o vârstă mai mică decât alte rase (9 ani este medie pentru siamezi și 14 pentru non-siamezi).
• Expunerea la hormoni progestativi (nu se mai folosește prea mult, dar se folosea anterior pentru probleme de comportament, cum ar fi marcarea urinei) este un factor de risc.
Factori de protecție
Sterilizarea timpurie este cel mai important factor de protecție. Sterilizarea înainte de vârsta de 6 luni are ca rezultat o reducere cu 91% a riscului.
Sterilizarea înainte de vârsta de 1 an are ca rezultat o reducere cu 86% a riscului in vreme ce sterilizarea înainte de vârsta de 2 ani duce la o reducere cu 11% a riscului.
*Faptul că o femela a născut pisoi nu are niciun efect asupra riscului de cancer mamar.
* Sterilizarea după vârsta de 2 ani nu reduce deloc riscul de dezvoltare a cancerului mamar.
Tipuri de tumori
Tumorile mamare la feline sunt, în general, fie carcinoame, fie adenocarcinoame.
Carcinoamele papilare sau tubulare tind să fie cele mai puțin agresive.
Carcinoamele ductulare par să omoare pisicile de aproximativ patru ori mai repede.
Carcinoamele anaplazice sunt cel mai rău tip, de obicei trimițând pacientul de trei ori mai repede decât atât.
Patologul care examinează țesutul biopsiei folosește diferite criterii celulare de malignitate pentru a clasifica tumora ca grad I, grad II sau grad III.
O tumoră de gradul I are, în general, șanse mari de supraviețuire de un an, în funcție de dimensiunea și tipul tumorii.
Tumorile de gradul II au o șansă de supraviețuire de 57% după un an, cu excepția cazului în care chimioterapia însoțește intervenția chirurgicală.
Tumorile de gradul III tratate numai cu intervenție chirurgicală nu au avut supraviețuitori la un an de la momentul diagnosticului.
Tratament: Chirurgie